Omgeving

In de omgeving van het Mátra gebergte liggen er verschillende plaatsen die zeker de moeite zijn om te bezoeken.

Bükk gebergte

Het Bükk gebergte een paradijs voor de liefhebber van zuivere lucht en ongerepte natuur. Ook de dierenliefhebber komt hier ruimschoots aan zijn/ haar trekken. Herten, wildzwijnen, vossen en talloze andere dieren leven hier ongestoord, slechts af en toe gestoord door 1 van de spaarzame toeristen. De omgeving is heuvelachtig, dicht bebost en leent zich bij uitstek voor paardrijden, wandelen en fietsen. Het hele gebergte valt onder de natuurbescherming en staat te boek als 'Nationaalpark'. In totaal bevinden zich in het gebergte 800 grotten,waarvan de grotten bij Lillafüred wel de bekendste zijn. Het hoogste punt in het Bükk gebergte is 959 meter. Het centrale gedeelte van het Bükk gebergte is een 20 km lang en 6 km breed plateau, dat omgeven is door steile wanden.

Tisza meer

Het Tisza meer is na de Donau de tweede grote rivier van Hongarije. Het Tisza meer ligt op zo’n 25 km van Eger en biedt tal van activiteiten. Je kan er uitstekend zeilen en surfen, alsook de talrijke vogelsoorten bewonderen.Houdt u van vissen, dan is het Tiszameer zeker een bezoek waard. Het meer zit vol met vis. Doordat het water niet snel stroomt, heeft het zomers een aangename temperatuur van ongeveer 25 graden.  Ideaal om te zwemmen en te zonnebaden. Het Tiszameer is één van de grootste waterwerken van het land. Het meer is 134 km² groot, 4 keer zo groot als het Velence meer. De enorme baaien, eilandjes, rijkdom aan vis en wild maken het geschikt om te ontspannen en uit te rusten. Belangrijkste plaatsen aan het meer zijn Tiszafüred en Abadszalok. Het is een onderdeel van het Nationaal Park Hortobágy .

Boedapest

De hoofdstad wordt ook wel de ‘Koningin van de Donau’ genoemd. Deze rivier loopt dwars door de stad. Pas in de 19e eeuw werd er een brug gebouwd over de Donau en werd de Hongaarse hoofdstad verbonden met Pest op de andere oever. Sindsdien is de naam Boedapest. Het is een schitterende stad met monumentale gebouwen, indrukwekkende pleinen, mooie parken en boeiende musea. Verder is de stad beroemd om de badhuizen en de traditionele koffiehuizen waar niet alleen de koffie maar ook het gebak heerlijk is. 

Gyöngyös

Het stadje met circa 33.000 inwoners ligt op 171 meter hoogte en aan de uitlopers van het Mátra-gebergte en ligt op 18 km afstand van de hoogste berg Kékes (1015 m). Het is het centrum van een wijnbouwgebied. Bezienswaardig in het fraaie Gyöngyös op het hoofdplein is het gotisch heiligdom van de franciscaner kerk, het klooster en de bibliotheek die prachtige zeldzame exemplaren bezit. De schatkamer van de Sint-Bartholomeüskerk  bezit de op één na grootste religieuze collectie van het land en een aantal meesterwerken van siersmeedkunst. Het Mátra Museum herbergt de volgende bijzonderheden: een geheel intact gebleven mammoetskelet en de grootste eierverzameling van Europa (37.000 stuks), een levend bijenvolk en een diorama dat de flora en fauna van het Mátra-gebergte in beeld brengt, insecten, vissen, reptielen en een aantal bontgekleurde amfibieën.

Eger

De hoofdstad van provincie Heves, volgens velen de mooiste provincie van Hongarije. Staat bekend als een van de mooiste baroksteden van Europa. Naast het schilderachtige stadscentrum (200 historische gebouwen en monumenten ) is de stad in Hongarije vooral bekend door de historie van haar roemruchte burcht en haar verdedigers. Daarnaast kan men ook winkelen in de nauwe straatjes van de binnenstad of gezellig uit eten in een van de vele restaurants . De stad heeft ook een zeer breed cultureel aanbod alsmede vele evenementen en festivals op het gebied van muziek en dans. Met een klein treintje dat vanaf het Doboplein vertrekt kunt u ieder half uur naar de wijnkelders in de bekende vallei der schone vrouwen.